Impeesa - 110m, VII+

Južno steno Prisojnika sem opazil lani, ko sva z Majo Šlebir hodila mimo v smeri Razorja. Četudi nizka stena, zvedavega plezalca konkretno povabi, da se malo sprehodi čez njene prehode. Idej je bilo veliko. Smeri v osrednjem in desnem delu še ni, časa pa malo. Letos se je le poklopilo, da sva z Janom Rupnikom obiskala steno. Prvič sva mogla hiteti nazaj zaradi službe, v drugem obisku je sonce tako žgalo, da je bilo plezanje preveč mučno. Včeraj pa se je časovno in vremensko vse izšlo, da sva smer končala. Četudi smer izstopi desno na greben in se ne konča prav na vrhu, ponuja lepo plezarijo v kompaktni skali. Vsako nadaljevanje pa bi ta karakter smeri močno spremenilo. Varovanje sva urejala sproti s premičnimi varovali, sidrišča pa so navrtana in urejena za spust. Smer je poimenovana po vzdevku ustanovitelja skavtov Robertu Baden Powellu, pomeni pa - volk, ki nikoli ne spi.

 

Dostop z Vršiča: Kot za Smer letečih klinov, le da se na travah nad markirano potjo držiš prehodov, ki te vodijo proti desnemu delu stene. 45min -1h.

1. raztežaj: Vstopiš v vpadnici kratke zajede(drži se vrisa, 1k), plezaš do plošče, zarineš in po nekaj gibih zaviješ desno proti zajedi. Slediš klinom. Na vrhu zajede pod šopom trave elegantno prestopiš desno k sidrišču. 25m, VI, 5k.

2. raztežaj: Plezaš nad varovališčem po logičnih prehodih - širok žleb s kratkim previskom. za previskom zaviješ levo in plezaš vzporedno z razom(malo naloženo) do previsa - sidrišča. 25m, IV+, 1k.

3. raztežaj: Kratek previs s poko, ki se nadaljuje v lažji žleb. Slediš razčlembam v kamin, ki se nato razžiri v žleb. Plezaš nekaj metrov in nad klinom, pod zaporo, prečiš levo k sidrišču. 25m, VII+, 4k.

4. raztežaj: Po lažjih prehodih v cikcak prehodih do vznožja pokončne zajede, ki ji slediš do vrha. Bogato s prijemi. Nad zajedo levo slediš kratkemu žlebu malo navzgor in nato pri klinu prečiš desno za rob do sidrišča. VII-, 35m, 7k.

Sestop: S spusti ob vrvi nazaj pod steno ali kratek spust z vrha smeri do travnate grede na desni strani stene in nato peš po travah/melišču do poti.

Potrebna oprema: Dvojna vrv 60m(2 spusta ob vrvi) ali enojna 60m(problem s prvim abzajlom??, midva sva imela tagline), razširjen set frendov. Prav pride kak mikro in Camalot #4.

 

Zdej pa ponavljat. Pa plezat naprej Laughing out loud

 

Srečno, Jakob

Komentarjev

Slika uporabnika jan_slapsak

Re: Impessa - 110m, VII+

Bravo! Čestitke obema.