Akademski alpinistični odsek

Začetki Akademskega planinskega društva (APD) segajo še v čas pred drugo svetovno vojno, ko je obstajala Akademska sekcija SPD (Slovensko planinsko društvo). Leta 1949 se je formalno ustanovilo Planinsko društvo Univerza, ki so ga po večini sestavljali študentje ljubljanske Univerze.  Kasneje se je PD Univerza preimenovala v Akademsko planinsko društvo.

Društvo je tekom let doživljalo vzpone in padce. Tudi število članov je nihalo od začetne množice, ko jih je bilo za poldrugi tisoč, do nekaj sto in le nekaj deset. A vsi pretresi so duh društva le še utrdili in ga pripeljali do današnjih dni.

Društvo je vseskozi gojilo gorniško alpinistično kulturo in je skozi čas pomembno zaznamovalo slovenski alpinistični prostor. Duhovne vrednote skupaj s športno zagnanostjo so društvu vedno dajale poseben značaj. Rezultati so se kazali tako z vrhunskimi vzponi posameznikov v domačih in tujih gorstvih, kot tudi na kulturnem in znanstvenem področju ter na drugih ravneh slovenske in širše družbe.

V društvu so se skozi čas prepletale številne aktivnosti povezane z gorami. Nekatere najbolj izstopajoče kot so planinstvo, gorništvo, alpinistika, turno smučanje, fotografija, vzgoja novih članov, sodelovanje z drugimi univerzami, predavanja, vsakoletna tradicionalna druženja so bile vedno rdeča nit delovanja društva.

Jedro društva  je vseskozi tvoril Akademski alpinistični odsek (AAO), ki letno prireja alpinistično šolo, v kateri se vzgajajo novi, mladi alpinistični kadri. Tako se gorniška kultura s pridihom akademstva uspešno prenaša na nove rodove.

Tudi v novem tisočletju je društvo z alpinističnim odsekom še kako aktivno. Vsakoletna alpinistična šola, plezalni tabori, VTK memorial, tedenska srečanja, različna predavanja, ter vse ostale oblike (ne)formalnega druženja dajejo Akademkam in Akademcem posebno zadovoljstvo, ki ga z velikim veseljem delimo z vsemi, ki radi zahajajo v gore.

Dobri vzponi, zagovorniki zmernega, a vztrajnega napredka, sproščeno ozračje, nasmejani obrazi, gorsko uživaštvo, akademske debate, plezalska popotovanja, prijateljstvo, ljubezen, želja po več ter tu in tam prevlada čustev nad razumom so temeljne značilnosti AAO.

S svojo pestro dejavnostjo je društvo skozi čas pri velikem številu svojih članov vzgojilo ljubezen do gora. To je bil največji in najpomembnejši uspeh in je še vedno glavni namen Akademskega planinskega društva.

 
 
 
PRAVILNIK AAO sprejet, 09.03.2023
 

 

PriponkaVelikost
AAO_pravilnik_2023.pdf231.1 KB