Tulove grede: Barbarina smer z varianto

V petek sva se z Miho Guličem (APD Kozjak) odpravila v Tulove grede, pogorje nad tunelom Sv. Rok, ki ga običajno prevozimo na poti v Paklenico. Tam sva sicer plezala v četrtek (ogrevalni Flex & Rex) in soboto, ko smo skupaj z Blažem Bajičem (AAO) pojedli precej vročo Juho (tj. slaba metafora za dejanski detajl smeri, in sicer radiatorje, ki so nas presenetili nekje okoli petega raztežaja).

Nazaj k Tulovim gredam, ki so dostopne po neproblematični makadamski cesti: z Mihom sva plezala Barbarino smer (IV/III, 220 M), pri čemer sva proti vrhu smeri pomotoma zavila v sosednjo smer Doci (III/II 220 M), iz nje pa takoj izrazito levo, v zelo zanimivo varianto čez plošče (zdaj vrisano na skici), ki jo ocenjujeva na VI-. Mest za nameščanje varovanja je tam ravno dovolj, vendar pa so izteki dolgi.

V smer sva se podala po travnati stezici, ki vodi od ceste oziroma zidu, kjer sva parkirala, pri čemer bi morala proti vstopu zaviti po vsega minuti ali dveh. Levo proti steni sva se usmerila nekoliko pozno in do vstopa prišla z nepotrebne desne smeri (kjer je sicer nekaj možicev) po približno 20 min hoje. Vstop v smer označuje zanka, orientacija v njej pa ni zahtevna oziroma je naravnih prehodov v smeri, ki je v celoti neopremljena, veliko, zato e-dostopna sklica služi predvsem kot pripomoček za splošno orientacijo. Tako sva tudi zašla v smer Doci in v že omenjene plošče (40 m), ki so občutno nad oceno siceršnje smeri. Sidrišče sem po ploščah postavil na skalnem roglju, na z radiatorji obdani udobni polici, s katere sva se nato prestavila na skalanto polico desno in krenila ravno proti vrhu. Postavila sva vsega še eno varovališče in se nato razvezala, saj se je za vogalom že skrivala markirana pot. Skočila sva na vrh, nato pa po njej sestopila do avtomobila (40 min). Sestop po pešpoti priporočava, saj je hiter in udoben, predvsem pa vodi po - za kontinentalca z vinorodnega območja - posebni pokrajini.

Tura je trajala slabih 5 ur. 

Obisk smeri in Tulovih gred lahko glede na tukaj opisano izkušnjo le priporočava.