Finanzminister in prijatelji

"Če Karl Erjavec lahko menja ministrske stolčke, jih lahko tud jaz", je blo vodilo plezancije prejšnji vikend. Matevž "Artač" Šarec je predlagal, da greva v Karnijce, na primer smer Guerrino di Marco. Kot ministrski oportunist sem hitro videl priliko v smeri "Via Finanzieri" (Monte cavallo di Pontebba) in sva šla rajši to. Zakaj bi vztrajal v kulturi, če je logično, kje se obračajo pravi dnarji?

In stvar je fenomenalna! Smer, ne denar. V tem rangu (450m, en cug VI, večina drugih V) še nisem plezu smeri, ki bi mela tolk dobre plezarije na kupu! Res, praktično na vsakem štantu sva si rekla "fak, dober cug!", "stari noro, kak cug!", "pa to je pomoje najboljši cug V, kar sem jih plezal!". Skala je v vodničku da buona ad ottima. Ma v resnici je tok dobra, da ti je na "podri varovanjekar neprijetno rečt "podrto", ker v situaciji zveni kot kletvica. 

Presenetli so naju navrtani štanti, glih ko se navadiš, da tko je, te pa preseneti, da štant po tatežjem cugu ni navrtan. Še kar hecn. Sicer tud neki klinov je v smeri, večinoma pa plezaš v raju za frende in jebice. 3-ko frenda sva vsaj 5-krat uporabla, čeprav sva pod smerjo skeptično rekla "ko ga tretjič uporabiva, greva dol!".

Skratka, priporočava! Upam, da mogoče pretiranmu navdušenju navkljub (ma majkemi, da je izjemn!) vsi, ki se odločte za tole, potrdite najino mnenje. 

 

Še 2 smeri, ki ju priporočam in sem ju lezel v tem poletju:

Srebrnjak, Beli steber, V/IV, 450m, plezal z Boštjanom Tomplakom za izpitno turo. Precej dobra skala, par finih cugov, krasen, divji ambient.

1. stolp Selle, Schober-Kleisl, 160m, VI (v vodničkih od VI- do VI+). Tole sva šla zadnji dan Dolomitov z Rokom Brilejem in je super plezarija. Osebno bi dal zlahka VI+, se mi je zdel kr siten bolderček.

 

Še ena smer, ki je ne priporočam... hecam se, čist priporočam, če bi šel še enkrat bi šel pa sigurno do vrha po Wisiaku namest prečk! :

Triglav, Tržaška, V/IV, 500m, z Lauro in tečajcem Gregorjem. Če odmislim prečke, zlo luštn, popoln tajming, fina družba. Gregor hat viel potenzial! Smile

Težko verjetno, ampak vsi ki ste že plezal z mano veste, kakšno srečo ma Artač, da je na fotki v tej objavi! Nekak mi redko uspe vzet fotiča sabo...

DANES SO DOVOLJENE FOTKE, JUTRI PA JE NOV DAN!