Paklenica s poletnimi začimbami

Letos sem nadoknadila vse manjkajoče izlete v Paklenico, ki jih zaradi pandemije/shitty organizacije časa med 2018 in 2022 pač nisem izvedla. Po prvomajskih sva se s Petrom družinskemu začudenju navkljub (“a niste glih šli v Paklenico??”, “a to spet greste??”) pridružila ferajnovskemu rajanju 15. in 16.5. Bicepse in psiho sem tokrat preizkusila v Zimskem cvetu (6a+,210m),  za zmačkano nedeljo pa rezervirala preverjeno klasiko Watersong (6a,160m).

Na Vršiču sem plezala v NŠG, opevano Violinco (6a, 100m) in Vidovo (VI+/IV-V, navrtana, 130m). 6ke obeh ne ravno na istem nivoju (Vidova > Violinca), ampak v obeh res lepa plezarija, priporočam.
Sredi julija sva šla v Dolomite in splezala eno smer, Južni raz gore Hexenstein (IV+, 150m) na Falzaregu, kjer je zares najbolj zanimiv del ture dostop - direktno s prelaza Valparolla se sprehodiš na drugo stran gore, skozi 500m tunel (Galleria Goiginger) ki te pripelje ravno na vstop v smer. Fina plezarija je poka zadnje štirke, ostalo pa je namenjeno bolj občudovanju razgledov. Presenečena nad utrujenostjo sva dan kasneje šla preventivno na pohod v zaledje Falzarega/Tofan, v osrčje skupine Fanis (zelo lepo in nič ljudi!). Žal pohod ni imel zdravilnega učinka in sva oba podlegla trendu zadnjih dveh let, kot običajno, late to the party. Kljub temu, da je korona pobrala tako planiran dopust kot tudi kondicijo, sem se ene tri tedne kasneje s Tonijem podala v smer Gocce di Tempo, Monte Cavallo di Pontebba (VI, 300m). Karnijce imam res rada (kao da zeleni gozdovi spominjajo na Pohorje), v smeri je pa treba še kar stiskati prste in psiho. V detajlu (zadnji raztežaj) se ključni grif nagiba h poletu čez steno in se res vidno premika…

Prejšnji teden sem preživela spet v Pakli, tokrat malo bolj ležerno tudi na plaži s potapljanjem in rabutanjem smokvic, za presekat lenobo pa sem plezala smeri Karamara Sweet Temptations (6a+, 110m) in Gospodari Kiše (6a+, 120m), kjer je bil skupni imenovalec dež na abzajlu, ter Danajo (na hitro nekaj lahkega:) in Frau Blucher (levo od Flex in Rex, 6ke se s Karamaro/Gospodari ne primerjajo...). Začetek septembra je kul, ker ni toliko turistov, vročino odtehta osvežujoče morje, z vremenom pa se pač sprijazniš, da se skala kar hitro suši.