Zimski marec

Zima se je pa v zadnjem mesecu kar naredila. No, ni bilo kakšnih konkretnih smeri, nekaj zimskega veselja pa še vseeno.

Z Joštm (ČAO) sva začetek marca plezala Prontarsko smer (III/III, 350m) v Velikem vrhu. Že med tednom sem šla preverit razmere s smučmi in se mimogrede zaljubila v tiste konce, tudi stena je zgledala ok. V meglenem jutru je bilo pred nama kar precej navez, čeprav najprej nisva videla niti stenesmiley. Po tem, ko sva se pozihrala prvi cug sva se razvezala in naprosila predhodnike, če naju spustijo mimo. V steni srečava še Matevža in Šadlasmiley Razmere krasne, na vrhu malo gaženja.

Jančeva smer, Begunjska Vrtača (III/3, M, 500m)

Z Joštom (ČAO) po službi hitiva prosti Tržiču. Dostop iz parkirišča je res hiter, malenkost bolj kisel dan je s seboj prinašal tudi nekaj snega in veliko vetra. V vstopu smer nudi različne opcije, ker najdeva klin se odločiva, da tam nadaljujeva. Pametna ženska je predlagala zgolj nekaj kosov opreme,.. morda  naslednjič ne bi bila tako "vohrna". Začne Jošt, ki potegne po nekem mixu, kasneje skala rata čisto suha in precej nohta pri plezanju brez rokavic. Ker se nama zdi precej težje, kot naj bi bilo se sprašujeva o smoternosti nadaljevanja. Pa si premenjava robo in začnem plezati čez krajši skalni odstavek, nadaljujem v strmo grapo, ki ne nudi varovanja, niti dobrega snega. Cug je dolg 60m, ali pa še kakšen meter več, komaj uspem k sebi spraviti štrik in postaviti štant. Ko Jošt pride do mene preči v prečko in čez borovce naravnost, ko prideva do grape se razveževa in po neskončni flanki gaziva do vrha, kjer naju premetava veter, vendar v zameno za to, ponudi tudi lep sončni zahod. Še v zadnjih zdihljajih dneva sestopiva po Šentancu.

Rožičeva smer (45-75 st., 250m)

Z Jakom se na ne ravno preveč vremensko lepo soboto na hitro odločiva za Rožičevo smer v Begunjščici. V spodnjem delu naju pričaka lep in strm skok, zgoraj pa strma flanka s frišnim snegom, ki daje malce nelagoden občutek. Po grebenu se kljub napovedi dežja/snega napotiva sončni Begunjščici naproti.

Mošeniška smer (III/3, 350m)

Karavanke letos res ponujajo udobno plezarijo, zato se z Nacetom nameniva v Mošeniško smer v VV. Na vstopu srečava še dve navezi akademcev. Ker je bilo ravno po sneženju je spodnji, vstopni del smeri poln novega snega, spodaj pa se čuti skale, praskanje ni ravno prijetno, se pa da. Na detajlu naju pričaka tanek led, ki ob vsakem zamahu cepina še bolj razpada. Varovanje bi bilo zares skoraj nemogoče v teh razmerah. Sledi gaženje in malo slabše zaliti del, kjer so v pomoč trave. Iz smeri poplezava čez raz na drugo stran in nekaj metrov navzdol, nato v prečko, sledi še zadnji del smeri proti vrhu, a se odločiva za izstop po neki svoji varianti na desni strani, kjer naletiva na tako čudovite razmere, da kar vriskava. Na vrhu naju spet pričaka prava snežna nevihta:)

Uroševa grapa, Cmir (?)

Prejšnjo sredo smo skupaj z Nacetom, Jakom in Gregorjem Žunom uresničili eno res lepo željo iz seznama. Plezanje v Cmiru je bila že nekajletna želja in kdaj, če ne letos. Ko sem iskala informacije o smeri na spletu sem našla morda dva, tri vzpone v zadnjih letih. Od Peričnika se namenimo peš, žal brez smuč, kar toplo priporočam. V Vratih se odcepimo za Tominškovo pot in kaj kmalu si montiramo dereze, sneg je trd. V prvem širšem delu se odcepimo levo v ozko grapo, kjer čaka prvi strmejši odsek, s tako čvrstim snegom, da ga plezamo širokih nasmehov. V osrednjem delu si iščemo dele, kjer bi si plezanje popestrili, naletimo pa na različne razmere- od največjega škripavca do najbolj sipkega snega. Zadnji del je sestavljen iz dolge in strme grape, kjer smo večinoma gazili. Na vrhu smo ob vročem dnevu deležni čudovitih razgledov in bobnenja snega iz J pobočij. Pri sestopu je potrebna previdnost, saj je Cmir zmes strmih plat, kar v kombinaciji z južnim snegom ni dajalo ravno varnega občutka. Res krasna tura!

Zima ostani še malo z namicool

 

Alenka

 

*v zapisu ni prvoaprilskih šal. Smisel za humor me je izgleda že zdavnaj zapustildevil