Uvod v poletje

Po prvomajski Pakli, se je že mal komi čakal na domače hribe in glede na to, da se je letos sneg obdržu kr neki časa smo se začel "upeljevat" z grebenčkanjem.
 
Vsi smo Zeleniške (II/I-II, 400m) mel že zelo lep čas v planu, tko da smo se zadnjo nedeljo v maju z Jakom in Nacetom podal čeznje:) Parkrat smo si mal popestrili ko smo zgrešili pravo pot, drugače pa luštna plezarija. Kot ponavadi nas je seveda na koncu grebena že lovil dež. Na sestopu je bilo sicer še kar nekaj snega, ampak je bil tok južn, da cepinov ni blo treba vlečt iz ruzaka. Pri sestopu smo imel tud reševalno akcijo. Dva močerada sta se zaplezala v enem snežnem kaminu (V+); ampak na srečo brez posledic wink
 
Par dni kasneje se z Igorčkom dogovoriva za Janc- Mali (IV+, 160m). Ker nisva vedela, da je spodnji del smeri po podoru neuporaben, se seveda lotiva kar tam. Po raztežaju in pol totalno bedne plezarije po zasutih skalah, brez posebnih možnosti varovanja se odločim, da plezanje ni več varno in odabzajlam do Igorja. Napakirava robo in višje zlezeva še dva cuga do okna.
 
Ker sem pozimi že šla čez Šijo (III/I-II, 200m), sem si želela tud poleti, tako da sva se kakšen teden po Zeleniških z Nacetom prestavila samo na drugo stran. Poslužbena turca, pa še fotič sem mela sabo, ker sm misla, da bova na vrhu ravno za sončni zahodcool. Pa sva bila kar hitr čez. Mal več časa je vzel sestop, ker je bila severna stran Brane še mal zasnežena in je bilo mal za pomerkat.
 
Ker pa prečenj še ni bilo dovolj, greva z Nacetom neki dni za tem prečit še greben med Kurjim Vrhom in Frdamanimi policami. Špik sva skenslala, ker je bilo preveč vroče, pa se nama že mal ni več dal Smile
Res vrhunska tura, popolna divjina, žive duše nikjer. Top! Vsekakor se pa nebi mogla strinjat, da je ful slaba skala. Tam, kjer je treba drži. Razen pred Frdamanimi; tm se se pa kr mal tresla:D Po novem so navrtani tudi abzajli.
Pa na Frdamanih ni kulija. Tko da če bo kdo šu, naj naju vpišelaugh
 
Pred dnevom državnosti pa se odločimo še za nekaj dnevni odklop pod in na Srebrnjaku. Z Nacetom greva tja v nedeljo zjutri. S čist pretežkimi ruzaki, pa čeprou je dostop šekr luštn. Še dobr da je tam voda!
Ker je to nekako prva smer v hribih v sezoni, se odločva za neki lažjega. Pod steno gledava mal prehode in nekak ciljava na Smer Jeromen – Rupar: III/II, 450m. Nekako iščeva najlažje možne prehode; stena jih v tem delu ponuja ogromno. Skala ni slaba, je pa seveda težavnosti primerna. V celi smeri pa sva mogoče vidla max tri kline. Štanta pa ne vem če sploh kakšnega. Čez steno sva v dveh urcah, več nama vzame abzajl in sestop po strmih travah in borovcih. Na vrhu spet neki prši smiley.
 
Zvečer prideta še Dejan in Jan Jasnič (ČAO); težko jih čakava, ker nimava vžigalnika za zakuhat večerjosmiley. V ponedeljek se odločimo za Severozahodni steber (IV+/III-IV, 450m).
Smer ima polno nekih možnih prehodov, zato plezamo počasi, pa čeprav tekoče. Ful je še nekih naloženih skal. Smo se kar lepo zaposlil za cel dan in malo tudi izgubljali. Še dobro, da sva poznala sestop in tko je vsaj tam šlo hitrejesmiley
 
Na praznični dan se odločimo za malo krajše plezanje v Zapotoškem vrhu. Z Janom plezava najprej Zapotoško smer (IV, 200 m). Dodajam kar njegov komentar:
 
"Po drugem raztežaju plezanja skozi podrtijo Zapotoške smeri, se utrujena umakneva v smer Likar-Markič (IV+/IV, 200 m) in se pridruživa ČAO bejbam Smehljaj Naslednji 4je raztežaji ponujajo res čudovito plezarijo. V prvih dveh raztežajih Zapotoške smeri ni kaj dosti klinov, s frendi in jebami pa si ne moreš kaj dosti pomagati (v poštev pridejo torej klini). Zgornji 4je raztežaji Likar-Markič so lepo nabiti, ponekod pa vseeno pridejo prav frendi in klini - tako za vmesno varovanje kot za izdelavo sidrišč."
 
Dejan in Nace naju pri avtih počakata s pirom. Hvala! Kva češ bolšga! wink
Pod Srebrnjak se bomo pa zihr še vrnili!
 

Pretekli petek z Nacetom zgodi zjutri hitiva pod Debelo peč. Vremenska napoved je bila zlo obetavna, ampak stena je cela v megli/cah. Plezava Jesih- Potočnik (IV/III, 500m). Spodnji del se da lepo tekoče poplezat. Je pa stena kar vlažna, kakopak tudi kamin. Smer me je res res navdušila. Res nisem pričakovala take kompaktne skale, je pa res da na nekaj mestih, kljub lažji težavnosti naklonina kar preseneti. Priporočam.