Prevrtana smer Mali bogovi v Dolgem hrbtu

Avgusta 1994 sva s pokojnim Urbanom Golobom od spodaj na roke navrtala prvenstveno smer Mali bogovi v Dolgem hrbtu. Ime smeri je predlagal Urban, ki je takrat igral bobne v istoimenski spremljevalni skupini Vlada Kreslina.

Že nekaj časa sem premišljeval, da bi smer prevrtal. Letos sem za projekt navdušil še Vida, on pa Grega. Ko smo po treh urah po napornem grušču prišli do vstopa (»Dostop je pa res dolg«), smo presenečeno opazili, da je prvi svedrovec 20 metrov nad vznožjem. Z Urbanom sva l. 1994 namreč vstopila s snežišča, nisem si pa mislil, da je bilo takrat pod steno kar 20 metrov snega. K sreči smo po grapi desno od smeri uspeli priti do prvega svedra, splezali smer do vrha in jo med spusti po vrvi na novo navrtali, tokrat seveda z vrtalno mašino. Zaradi bližajoče nevihte in pomanjkanja opreme nam ni uspelo dokončati novega prvega raztežaja.

Delo v prvem raztežaju smo teden dni kasneje zaključili z Matejo in drugim Gregom. Smer ima sedaj dve vstopni varianti, ki se združita po 15 metrih.

Smer se konča na sidrišču za spust po vrvi, ki so ga opremili člani AO Kranj (gl. https://www.friko.si/alpinizem/urejen-spust-iz-dolgega-hrbta).

Za smer sedaj potrebujete 10 kompletov, dodatno varovanje ni potrebno. Za spust po smeri smo uporabili dvojno 60 metrsko vrv.

Večino dela smo 05.08.2022 opravili Gregor Šegel, Vid Vilhar in Miha Peternel.

Prvi raztežaj smo 14. 08.2022 dokončali Gregor Teršek, Mateja in Miha Peternel.

Za opremo se zahvaljujemo Komisiji za alpinizem pri PZS.