Kratka navodila hribolazcem

(Po spisu dr. K. Chodounskega) 

Na visoke planine naj gre le zdrav hodec, zlasti zdravega srca, in tak, ki je že vajen daljših pohodov ter je srčen in vztrajen. Kogar rada omotica obide, naj ne hodi na nevarne steze. 

Oprava hribolazčeva mora biti taka: Gorski črevlji naj bodo narejeni iz močnega usnja in podplati podkovani z žreblji, ki stoje gosto skupaj. Dobro je take črevlje doma nekoliko razhoditi, predno jih daš podkovati. Dobro podkovan črevelj dela stopinjo trdno in varno, da ti ne izpoddrsne in se ne ponesrečiš. Nogavice morajo biti volnene in debele, da črevelj ne tišči in se noga v njih ne poti. Dalje imej turist kratke hlače do kolen, ohlapen suknjič, oboje iz lodna ali iz angleškega ševjota, mehak klobuk in volneno srajco. Jako dobre so tudi irhaste hlače do kolen. Lodnast, ne predolg plašč (havelok do kolen) in volnene rokavice rabijo v mrazu in dežju. Rokavice tudi zabranijo, da si ne raniš rok ob ostrem kamenju. Ob močnem vetru je treba klobuk privezati na suknjič z motvozom. Pri žepih imej gumbe, da se dobro zapno in ne moreš ničesar izgubiti. 

Dame si morajo preskrbeti razen gorskih črevljev lodnasto krilo, ki se da visoko speti. Razen tega naj  imajo bluzo, kratko jopico, pelerino z lodnasto kapuco proti dežju, okrogel slamnik ali lodnast klobuk. Dežnikov in solnčnikov ne nosi nihče v gore! 

Vsakdo (gospodje in dame) si omisli nahrbtnik, v katerem veliko lože nosi nego v tornistru perilo, provijant in drugo. 

Kaj si je vse s seboj vzeti na turo, se podrobno ne da našteti — to se ravna po potrebah posameznika in po potnem načrtu. Neogibno potrebne so toaletne stvari, ročna lekarna in dober nož. 

Lekarna naj obseza vsaj 2° ali 3° eten salicilni obliž, nekoliko obvezil, angleški obliž, stekleničico opijeve tinkture (po 10 kapelj trikrat na dan pri diareji), škarje, nožič in stekleničico konjaka. 

Dobro je vzeti s seboj tudi kompas in specijalno karto ali mapo. 

Vsak se naj preskrbi z dolgo, trdno palico z jekleno ostjo. Tudi dame jo morajo imeti, ker zlasti olajšuje stopanje navzdol. Po stezah nad prepadi se opiraj s palico ob stran, držeč jo z obema rokama vodoravno ali poševno, nikdar pa je ne zasajaj v ono stran, kjer je prepad! 

Kdor hodi brez vodnika, si mora preskrbeti cepin, s katerim si izsekava stopinje na ledu in zmrzlem snegu, a tudi v skalovju mu dobro služi. Dereze (krampižarji, kramžarji) dobro služijo po strmih snežiščih, melih (sipinah) in s travo poraslih strmih obronkih. Krplje se rabijo v globokem snegu in lajšajo hojo. O rabi cepina, derez in krpelj se priuči turist šele po lastni dobri izkušnji. 

Ako moraš hoditi po obširnih snežiščih (zlasti pozimi in spomladi), vzemi s seboj naočnike s temnim  steklom, ker se solnčni žarki odbijajo na snegu tako jarko, da si turist lahko nakoplje kako vnetje v očeh. Kjer primanjkuje turistovskih ali pastirskih koč, naj se založi hribolazec s provijantom (z brašnom), to je s kruhom in drugim pecivom, konservami (sardinami in raznimi paini, ki se jedo mrzli na kruhu), s pijačo i t. d. Za pijačo je dobro vzeti s seboj mrzle kave ali čaja — dopustno pa je tudi lahko vino. 

Posoda za pijačo je najboljša gumova ali emajlovana iz pločevine. Ne pozabi ploščnate kupice za zajemanje vode. Žganic, kakor konjaka, ruma, slivovke, ne pije turist med hojo nikdar. Najbolje je piti vodo, kjer le kak studenec izvira; ne škoduje niti voda izpod snega ali lednika, zlasti če ji prilijemo nekoliko kapljic konjaka. Nizka toplina vode ni čisto nič škodljiva. Dobro je vzeti s seboj čokolade ali pa kislastih bonbonov, ki prijetno ovlažujejo grlo. Priporočajo tudi vedno kaj žvečiti in bodisi samo stebelce trave, zlasti kadar se leze navzgor. Svarimo pa uživati žgane pijače med hojo, tudi vina malo, vode pa, kolikor je le komu ljubo , toda stopati je vedno naprej. 

Hoja. Na gore hodimo zgodaj zjutraj, zato si je treba po noči dobro počiti. V planinski koči pojdi zvečer kmalu spat in ne použij preveč opojnih pijač! 

Ako imaš iti črez lednike ali na zelo visoke gore, namazi si obličje in ušesa z vazelinom; dame naj si povrh še naspo pudra. Dobro mazilo, ki ima to prednost, da ga znoj ne posname, je tudi: Rp. zinci oxyd. 1 del, amyli 1 2 dela, lanolini 5 delov. 

Glavno pravilo vztrajnega hodca je enakomerno stopanje. Korakajmo čvrsto, pa ne hitimo! Na bolj strmih krajih stopaj bolj polagoma! Kadarkoli se te loti utripanje srca ali kratka sapa, se ustavi za tako dolgo, da to preide. Pri tem se nič ne oziraj na drugo družbo! Po dveh ali treh urah hoda si odpočij za četrt ure. Zelo slabo je, ako vsak hip postajaš ali celo posedaš, ker se s tem preveč utrudiš. Med hojo ne govori mnogo, dihaj kratko in skozi nos, ker se tako manj potiš. Ako prideš znojen na močen veter, ogrni se s plaščem. Kogar dež premoči do kože, naj pije konjak in pozneje v planinski koči močen čaj ter si obleko dobro posuši pri ognju. S tem se ubraniš prehlajenja. 

Na gore hodimo le ob lepem vremenu. Kdor hodi sam, mora še bolj paziti na vreme, kajti v megli lahko zablodi tudi po markirani poti. Če iz kakršnegakoli vzroka zaide, ga opozarjamo na turistovski signal: šestkrat v minuti daj znamenje in po presledku ene minute zopet ponavljaj znamenje. Znamenja so lahko vidna, optična (privežeš ruto na palico in mahaš ž njo) ali slišna, akustična (krik, žvižg in streljanje z revolverjem). 

Kdor je v gorah prvič, naj nikamor ne stopa sam, dokler si ne pridobi večje izkušnje v spoznavanju terena, tal in se ne prepriča, koliko se sme zanašati na svoje moči. 

Na težje ture pa hodi tudi star in izkušen turist z vodnikom, katerega ni smatrati za najetega hlapca, ampak za družabnika. Vodniku smeš naložiti 8 kg teže. Za večje breme ga moraš posebej odškodovati. Za vodnike smejo biti le oni, ki se izkažejo s knjižico, izdano in potrjeno od okrajnega glavarstva. 

Po strmih žlebih ali dimnikih, tudi po strmem pobočju sploh naj gredo turisti navzgor in navzdol blizu skupaj, da padajoče ali zrahljano kamenje ne udari zadi ali spredaj gredočega hribolazca. Na nevarnih krajih se izvežbani turisti navežejo na vrv, ki mora biti 20—30 m dolga in najmanj 7 mm debela ter iz močnih konopnih vlaken. Ravnati z vrvjo se nauči hribolazec le po lastnih izkušnjah. 

Na pobočjih, kjer se nad teboj pase živina (ovce ali koze), nikdar ne posedaj! Živina lahko zruši kamen, ki s silo prileti vate in te lahko ubije. 

Ako ti je iti skozi dolge žlebove, zavpij nekolikokrat, predno greš v žleb, da preplašiš iz njega divje koze, ki na begu vedno zrušijo rahlo kamenje. 

Načrt za potovanje naj si turist, predno se odpravi, natanko premisli in ga izdela do podrobnosti. 

Čas hoda si izračuni tako, da ti preostaja nekaj ur za počitek in kako bolehanje ter da še vendar lahko pred nočjo dospeš do koče, kamor si se namenil. 

Opomniti je še, da je izkopavanje planik ali pečnic (Edelweiss) s koreninami po deželnih zakonih prepovedano in kaznivo.