Festival Akademskega Filma 2020

Pozdravljeni gostje,

v čast mi je pred tako prazno dvorano otvoriti letošnji Festival Akademskega Filma. Festival nepopularnih, neobljudenih in prav zato navdihujočih gorniških filmov, čigar merilo za izbiro kreacij je od samega začetka festivala - davnega leta 2020 - akademskost. Selektorji smo se potrudili, da so tudi letos vsa omenjena merila srčika filmov, predavanj in drugih festivalskih vsebin. 

Festival bo letos za spremembo trajal nekaj tednov, vsem nam je uganka koliko točno. Gostje in filmski ustvarjalci so v samoizolaciji na mojem računalniku in zahvaljujem se jim za dostopnost, potrpežljivost ter humanitarno srce. Letošnja posebnost je tudi prost a prepovedan vstop! *

Festival otvarjamo danes ob 21.00 ali kadarkoli pač hočete s filmom Od palice k vrtu češkega režiserja Jana Šimáneka. Film je prejel glavno nagrado občinstva na festivalu v Verdonu, posebno omembo kot najboljši nerazumljen tujejezični film v Koloradu (poslan je bil brez podnapisov) in Zlato cedro festivala obskurnega filma v Düsseldorfu. O njem so kritiki in gledalci zapisali:

"Navdihujoča podtalna kritika današnje družbe, v kateri zgodba ne doseže vrha, ko vrh gore doseže glavni lik. Zelo za+" (Marsel Štefančič jr.)

"Jak bizarny, jak surrealisticky..." (Aleksandr Bielinsky)

"Kr dobr." (Matej Artač)

"What the f*** were they saying?!" (James Donini, Kolorado)

Film si lahko ogledate v spletni Linhartovi dvorani: https://www.youtube.com/watch?v=JZvhIlzV8Ec

Projekciji bo sledil pogovor z najbližjimi, domače pivo, če ste pravočasno kupili kvas in vaši predlogi nadaljnjega programa na moj mail, če ga in jih imate. Resno, se priporočam.

Hvala Jaki Magistru za predlog filma in celostno grafično podobo festivala, vsem radodarnim sponzorjem, virusom in vam, najzvestejši in vselej odsotni publiki! 

Z vami bi bil festival bistveno drugačen!

 

Programski vodja festivala,

Reginc

 

* Dodaten popust, paket vstopnic z nočitvijo na Povšetovi za le 70-400 €, smo pripravili za skupine nad 5 oseb.